Tribünün katili : 6222


Olaylı başladı Türkiye'de bu sezon futbol.Tarih 03 Temmuz 2011'i gösterdiğinde bir anda ülke 9.0 şiddetinde şike depremiyle sarsıldı.Başta ligin son şampiyonu Fenerbahçe,son kupa şampiyonu Beşiktaş olmak üzere Eskişehirspor,Sivasspor,İstanbul Büyükşehir Belediyespor,Mersin İdman Yurdu kendilerini bir anda bu soruşturmanın içerisinde buldular.Kulüp başkanları,yöneticiler,teknik direktörler,futbolcular bir anda yeşil sahalardan Metris cezaevinin yolunu tuttular.İfadeler alındı, savcılıkla sayısız toplantılar yapıldı,UEFA ile toplantılar yapıldı vs vs...Böyle bir ortamda da doğal olarak ligin başlaması 1 ay ertelendi.05 Ağustos'ta başlaması gereken sezon 09 Eylül tarihine ertelendi.Doğru muydu ? Evet,kesinlikle doğru bir karardı.Böyle bir ortamda ligi başlatmak yanlış olurdu.Ertelendi,bu süreç içerisinde halen daha net bir karar alınamadı.Bu erteleme ile sadece biraz zaman kazanıldı.

Neticesinde tarih 09 Eylül'ü gösterdiğinde sezon artık başlamıştı.İlk hafta maçları oynanmıştı.Yalnız ortada bir sorun vardı.Oynanan 9 maçın 8'inde (1 maç seyircisiz) tribünlerde büyük boşluklar göze çarpıyordu.İlk hafta maçlarıdır,daha insanlar tatilden yeni döndü dedik, ilerleyen haftalarda statlar dolmaya başlar dedik, geçiştirdik.Aradan zaman geçti, 2.-3.hafta maçları oynandı ancak değişen birşey olmadı,dolması beklenen tribünler aksine gün geçtikçe daha da boşaldı.

Belli ki,insanlar bu gelişmelerden sonra futboldan soğumuşlar,maçlara gelmez olmuşlardı.

Peki neydi bunun sebebi.Neydi ülke genelinde taraftarları tribünlerden bu derece soğutan neden.Şike depremi bu kadar uzaklaştırabilirmiydi insanları tribünden,futboldan...

Bana kalırsa hayır.Kabul ediyorum,insanları tribünlerden uzaklaştıran nedenlerin başında geliyor şike soruşturması ve sonrasında alın(a)mayan kararlar.Ancak tek etken bu değil.Belki % 50'si , % 60'ı...Ancak geri kalan % 30luk-40'lık kısım ise geçtiğimiz sezon taslağı hazırlanan,bu sezonda da uygulamaya konan bir yasa.Bu yasanın adı: "Sporda Şiddet Yasası",numarası: " 6222"...İşte bana göre olayın temelinde yatan neden bu.

Yasanın uygulamaya konması ile birlikte insanlar artık maçlara gelmeye adeta korkar hale geldi. Tribünde taraftarlar bu yasa sayesinde artık maçın gereği olan bir pozisyona bile tepki vermeye dahi korkar oldu.İnsanların kafasında hep bir korku aldı başını gitti.Yok efendim küfür edene şu kadar hapis cezası,yok sahaya yabancı madde atana şu kadar hapis+para cezası,yok sigara içene şu kadar para cezası vs...bir sürü gerekliliği tartışılır cinsten yasaklar.İnsanlar artık bu yasa sayesinde tribünde kendilerini rahat hissedemez oldular.Her an diken üstünde oldukları bir ortamdan da doğal olarak birer birer kaçmaya başladılar.Kaçmayan azınlıklar da maçı sadece oturup bir tiyatro izleyicisi edasında izlemeye başladılar.

Ligin henüz 5.haftasında, bugün Bursaspor evinde tarihinin en az seyircili maçını oynuyorsa(6000 biletli seyirci),Eskişehirspor tribünlerinde tarihinde hiç olmadığı kadar boşluklar oluşuyorsa, aynı sorun Türkiye genelinde bütün tribünlerde yaşanıyorsa bunun temel sebebi işte bu tribün kültürünü öldüren yasada yatıyor.

Tamam kabul, tribünlerde küfür istemiyoruz,olay istemiyoruz,tribünde şiddete sebep olan herşeye-herkese karşıyız ancak aynı zamanda tribün kültürünü tamamen öldüren,insanlara yasakçı zihniyeti getiren,taraftarı tribünlerde kısıtlayan bu katil yasaya da karşıyız.

Sonuç olarak şuna eminim ki,çok yakında maçlar -kadınlara ve çocuklara ücretsiz olmasına rağmen (!)- bir süre sonra onlar da maçlara gitmemeye başlayacak,onlar da soğuyacak bu boş tribünlerden ve tribünler giderek bomboş hale gelecek.

Unutma ey TFF ! Futbol taraftarla güzel,seyirciyle değil.

Ve şunu unutmamak gerekir ki, Futbol asla bir tiyatro değildir...

0 yorum:

Anadolu'nun Son Kalesi!

Amigo Orhan

No Pyro No Party!

Yağmurda Çamurda

problem?

Seni Bizim Kadar...

Kuralları S*ktir Et!

Maziyi Savura Savura..

Her Zaman, Her Yerde !

Seninleyiz

Bir Defa Değil Bin Defa !

Aşk Siyah Kırmızı

Anti Bizans

Kaldırım Tribünü!

Tapmadık Asla..